BLENDA

Blenda Franson på väg hem genom regnet rökandes en cigarr och låtsandes att hon är ett ånglokomotiv.


Blenda Franson är 18 år. Hon studerar konst vid Ernold Abbelins målarskola. 1800-talet lider mot sitt slut i Stockholm. Den lilla staden håller på att växa upp från lantlig idyll till industristad. Nya idéer, rörelser och riktningar bubblar under den konservativa, oscarianska ytan.

 "Blenda hittar parfymörens boutique i de dystra utkanterna av stadens finare kvarter."

Blendas pappa är djupt försjunken i pappersarbete. Han byter fortfarande vatten i papegojans bur, trots att den gick bort för femton år sedan. Världen ligger lite öppnare, tyglarna är lite lösare för Blenda än för andra, fantasierna skenar in på farliga spår.

En sjöman blir bjuden på en styrketår och en pratstund i ett fönster innan avfärden söderut.

Hennes bästa vän Albina Berg avråder henne skarpt från att ta sig vatten över huvudet. För sista gången. Hon måste förstå att världen inte är så vacker och ljuv som hon föreställer sig. Men om hon nu ska kasta sig in i käften på farorna behöver hon någon vid sin sida.

Eugen Wigh älskar inte Blenda. Absolut inte. Han kan bara inte sluta tänka på henne.

Lempira af Tamarind har inte tid med det här. Hon och apan Tor Olsson måste hinna med båten till Buenos Aires. Men hon ser att du är begåvad, att du har en extremt välutvecklad tankekapacitet. Hon har ett uppdrag åt dig. Hon kommer att kontakta dig när hon är tillbaka om tre månader.

Auf wiedersehen!

Ps. Den första serien med Blend kommer att gå i första numret av Utopi, som kommer ut i februari. Serien heter "Blenda och Magnoliamysteriet".