Tuesday, January 3, 2012

Kanske de bästa dvärgar jag någonsin sett

Tolkiens illustrationer av Bilbo är sinnessjukt bra.

När jag var fyra år läste min pappa Bilbo för mig som godnattsaga. Jag blev fullständigt hooked så klart, och tvingade alla andra barnen på dagis att leka Bilbo. När jag var sju år läste pappa hela Sagan om Ringen -trilogin som godnattsaga och jag blev helt jävla Tolkien-besatt för resten av livet, men nu var det Bilbo vi skulle prata om.

Ja, Tove Janssons Bilbo-illustrationer är ju helt
otroligt bra. Vargarna som dansar här är ju att dö för.

Bilbo är ju mycket mer av ett klassiskt, härligt äventyr än ringentrilogin, och Tolkiens färgillustrationer är bland de bästa fantasyillustrationer som finns. Dessutom utelämnar de nästan helt figurer, så man kan skapa sig en egen bild av hur karaktärerna ser ut.Jag har hittills inte ägnat så mycket tanke åt att Bilbo blir film, det blir väl tre timmar till av LOTR-franchisen (sinnesjukt bra filmer iofs), men den här trailern som just dykt upp fick Tolkien-organet att vakna till liv igen.Snorfin bild på när Storvätten blir spetsan av Sam Bosma. 

I och för sig får man ju inte se så mycket, alla vättar, troll, drakar och så vidare får man snällt vänta på, men de där dvärgarna får man se, och de är ju asfina. Vanligtvis ser dvärgar ut som en skara ganska homogena tomtar, typ som Gimli i filmerna. Men det här var något helt annat, snygga, lite exotiska karlar, eleganta och poetiska och med väldigt personliga och diversifierade utseenden. 2012 kan bli dvärg-frossans år, dags att återupptäcka di sma under jordi!

1 comment:

  1. shit, jag hade glömt de där färgillustrationerna (akvareller?). tolkiens egna, som jag inte visste var hans. frågan är bara var jag sett dem. de måste nästan finnas med i utgåvan jag växte upp med. en grön, tegelstenstjock historia om jag inte minns fel.

    ReplyDelete